1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

12. Itsekkäät oravat

Itsekkäät oravat asuvat puun koloissa. Eräässä puussa on viisi päällekkäin olevaa suurta koloa, joissa asuu yhteensä 16 oravaa. Oravat joutuvat siis asumaan koloissa yhdessä toisten oravien kanssa.

 

Joka päivä jokainen oravista tarkistaa mikä seuraavista lukumääristä on pienin: oravan kanssa samassa kolossa asuvien oravien lukumäärä, yläpuolella olevassa kolossa asuvien oravien lukumäärä, vai alapuolella olevassa kolossa asuvien oravien lukumäärä. Seuraavana yönä kukin oravista siirtyy vaivihkaa siihen koloon, jossa lukumäärä oli pienin. Jos lukumäärät ovat samat, orava pitää nykyistä koloa parempana kuin muuttamista, ja pitää enemmän yläpuolella olevasta kolosta kuin alapuolella olevasta kolosta.

Esimerkiksi, jos tänään koloissa on ylimmästä kolosta alimpaan koloon 5, 0, 0, 4, 7 oravaa, niin huomenna kaikki viisi ylimmässä kolossa ollutta oravaa ovat siirtyneet alapuolella olevaan koloon (0 naapuria on parempi kuin 4 naapuria), 7 oravaa alimmasta kolosta on siirtynyt yläpuolella olevaan koloon (4 naapuria on parempi 6 naapuria), ja 4 oravaa toiseksi alimmasta kolosta on siirtynyt yläpuolella olevaan koloon (0 naapuria on parempi kuin 3 naapuria).

Jos alkutilanteessa puun koloissa asuu oravia ylhäältä alas 6, 3, 3, 0 ja 4 oravaa, niin monenko päivän päästä kaikki oravat ovat siirtyneet samaan koloon?

Valitse oikea vastaus:

Muista painaa vastaa-painiketta, muuten vastaus ei tallennu lainkaan.